loader image

Noutăți

28 martie 2025

Fredonăm finalul…

de Brandi Bates

Notă: Acest articol face parte din campania #CitimAcasă2025

Aici, la finalul poveștii noastre (citește-o mai întâi, ca să nu-ți stric surpriza!), Vrăjitorița Jazzmina descoperă că tot ceea ce făcea bagheta ei magică, poate face și ea însăși. Chiar și după ce Richcard îi returnează bagheta, ea alege să nu o mai folosească, ci să-și folosească propriile puteri.

La fel cum fiecare copil trebuie să învețe să citească singur, va veni o zi când vei pune deoparte bagheta magică a cititului cu voce tare. Iar când copilul tău va dori o poveste, în loc să îți ceară să îi citești, va lua singur o carte și o va descoperi fără ajutorul tău.

Fiecare copil trebuie să învețe să citească independent.

Dar amintește-ți, nimeni nu este vreodată prea mare pentru magie. Iar cititul cu voce tare nu este doar pentru copiii care încă nu știu să citească. Poate fi parte din orice relație, la orice vârstă. Tatăl meu, la peste 80 de ani, îi citește zilnic soției sale, ca o modalitate de a petrece timp împreună. (Seara, se uită la televizor.) Încă îi mai citesc cu voce tare fiului meu adolescent, uneori într-o după-amiază ploioasă sau seara, ca să încheiem ziua împreună și să adoarmă mai ușor. Uneori, îmi citesc cu voce tare doar ca să aud o voce din afara minții mele.

✨ Gânduri de luat cu tine

📖 Copiii își doresc să li se citească mai mult decât cred părinții.
Un studiu realizat de Scholastic Publishing (SUA, Marea Britanie) în 2014 arată că 9 din 10 părinți citesc cu voce tare copiilor lor până la vârsta de 6 ani. 1 din 4 părinți încetează să le citească odată ce copilul începe să citească independent. Dar surpriza studiului a fost că 80% dintre copii (între 6 și 17 ani) adoră să li se citească în continuare, iar 40% și-ar dori ca părinții să nu se oprească, chiar dacă știu să citească singuri.

📖 Cititul cu voce tare nu este un obstacol în calea cititului independent.
Mulți părinți se tem că, dacă le citesc în continuare copiilor care deja știu să citească, aceștia nu vor mai exersa suficient singuri. În realitate, este exact invers! Cititul împreună este un moment de apropiere, de conectare. În plus, nivelul de înțelegere auditivă al unui copil nu ajunge la nivelul său de citit până în jurul clasei a VII-a (13-14 ani).

📖 Cititul împreună dezvoltă imaginația și înțelegerea textului.
Chiar și după ce un copil poate descifra literele și forma cuvinte, cititul rămâne o muncă grea pentru creier. Când un adult citește cu voce tare, copilul are mai multă libertate să-și imagineze povestea, să facă legături și să anticipeze ce urmează.

📖 Copiii au nevoie să audă cititori experimentați.
Un începător la nai nu încetează să-l asculte pe Gheorghe Zamfir doar pentru că a învățat să sufle în instrument! La fel și copiii – trebuie să audă un cititor experimentat pentru a-și îmbunătăți ritmul, intonația și expresivitatea.

📖 Cititul împreună este despre mult mai mult decât despre citit.
Este despre a-l cunoaște pe celălalt, despre a fi cunoscut și despre a crea conexiuni. Aceste lucruri nu au vârstă.

Așa că nu pune deoparte bagheta magică a cititului împreună doar pentru că cel mic poate citi singur. Păstreaz-o la îndemână. Atât timp cât există o scânteie între tine și copilul tău (și sperăm că va exista mereu!), ridică bagheta din când în când și țeseți împreună magia poveștilor.

🔮 Cum vorbești cu o baghetă magică?

Când au intrat în lumea vârșolțului, nu le-a fost greu să-l găsească pe cel care încâlcise traseele dintre lumi. Vârșolțul stătea proțăpit într-o poieniță sumbră și urla ca apucat:

Baghetă, adu-mi numaidecât în cămară toate lumile care există! Că de nu…

Acum, spuneți-mi, așa se vorbește cu o baghetă magică? Dacă ai avea o baghetă magică și ai vrea să facă ceva pentru tine, cum i-ai vorbi?

Oricine, ba chiar și multe lucruri, preferă să li se vorbească frumos, să fie rugate, nu doar comandate. Oare știi pe cineva sau ceva care reacționează mai bine când i se vorbește cu blândețe? Cum arată asta?

ŞTIAI CĂ…?

Unii oameni de știință cred că plantele cresc mai bine dacă le vorbești frumos, nu dacă strigi la ele? Totul ține de vibrații și volum. „Plantele reacționează favorabil la vibrații de intensitate redusă, în jur de 115-250 Hz fiind ideal”.*

Dar animalele? Am făcut un joc de potrivire pornind de la un video trimis de fiul meu, care arată cum se schimbă comportamentul unui câine când i se vorbește frumos. Poți să-l tipărești și să vezi cum te descurci!

Întrebări pentru discuție:

  • De ce nu l-a ascultat bagheta magică pe vârșolț?
  • Ce crezi despre acest proverb din cartea Proverbelor (12:25) din Biblie: „Neliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește.”? Ar fi fost bagheta mai ascultătoare dacă vârșolțul ar fi vorbit frumos cu ea?

Semnul *** în poveste

La jumătatea capitolului 11, înainte să întoarcem pagina, vedem trei stele. Arată așa: ***

Ce rol au aceste trei stele în poveste? Cum le-ai citi cu voce tare? Ce ai pune într-un loc ca acesta pentru ca cititorul să înțeleagă că acum intrăm într-un portal și călătorim între lumi?

🧣 Omagiu batistelor 

În sfârșit, zimborul poate înceta să-și mai crească nasuri. Și-a recuperat batista! Acum își poate sufla nasurile? (Câte are?)

Îmi plac batistele! Se pare că ele există de foarte mult timp, iar dovezi arheologice arată că această „pânză personală” era folosită încă din dinastia Zhou, în China, în anul 1000 î.Hr. *** De fapt, batistele nu au fost folosite în principal pentru suflatul nasului până în secolul al XV-lea, când filozoful olandez Desiderius Erasmus a declarat că ștergerea mucozităților pe mânecă nu mai era acceptabilă, ci dezgustătoare.

Pentru ce altceva ar mai fi putut fi folosită o batistă, în afară de suflatul nasului? (Părinți: gândiți-vă la fluturarea batistei într-un miting pentru a arăta susținere, schimbul de batiste între viitorii soți ca simbol al devotamentului, utilizarea lor în dansuri tradiționale și multe alte întrebuințări.)

Folosim foarte mult șervețele de hârtie (ceea ce majoritatea dintre noi utilizează acum în locul batistelor – și folosim o mulțime… gândiți-vă câte folosește familia voastră într-o zi, chiar și atunci când nimeni nu este răcit, și apoi gândiți-vă la toate familiile din lume și la toate zilele dintr-un an). Aceasta nu este cea mai bună alegere pentru mediu. De fapt, există plantații întregi cultivate doar pentru a fi tăiate, astfel încât noi să ne putem sufla nasul și apoi să aruncăm hârtia la gunoi.

Ce-ar fi dacă am folosi batiste în schimb? Le puteți confecționa ușor sau le puteți găsi în magazine. Eu am o colecție de batiste vintage superbe, pe care le-am spălat bine după ce le-am cumpărat dintr-un magazin second-hand… sunt ca noi.

Exersează împăturirea unei batiste astfel încât de fiecare dată când o scoți din buzunar, să ai o suprafață curată pe care să-ți sufli nasul:

🎶Un cântec șoptit pentru final

În ultimul capitol, când Richcard se întoarce cu bagheta magică a lui V.J., o găsește în grădină, fredonând.

Tu fredonezi? Când o faci și de ce? Cunoști pe cineva care fredonează des?

Recent, am început să fiu atent(ă) la cât de des fredonez și am realizat că o fac foarte rar – doar atunci când mă simt foarte fericit(ă), fără griji sau temeri. Dar iată ceva interesant: deși fredonăm adesea atunci când suntem fericiți, se pare că fredonatul chiar și atunci când NU suntem fericiți ne poate ajuta să ne simțim mai bine.

Așa cum vibrațiile unei voci blânde ajută o plantă să crească sănătos, vibrațiile produse de propriul nostru fredonat ne pot ajuta creierul să se relaxeze și să se liniștească.

👉 „Fredonatul face mai mult decât să creeze sunet; el produce vibrații care se propagă prin corp, stimulând nervul vag. Această stimulare activează sistemul nervos parasimpatic – sistemul responsabil pentru calmarea noastră și pentru inversarea răspunsului de tip „luptă sau fugi”. Când este activat, corpul trece în modul „odihnă și digestie”, ceea ce reduce stresul și favorizează relaxarea.” ****

Ai un cântec preferat? Ai încercat vreodată să-l fredonezi? Unul dintre cântecele mele preferate de fredonat este acesta:
🔗 Don’t Worry, Be Happy – Bobby McFerrin

Joc: „Ghicește melodia fredonată”
Începe să fredonezi un cântec pe care toată lumea îl cunoaște și vezi cine îl poate ghici cel mai repede!

🎨 Cum ar arăta coperta perfectă?

Acum că am terminat povestea, întoarce-te la copertă. Citește din nou titlul și privește imaginea. Crezi că se potrivește cu povestea noastră? De ce da sau de ce nu?

Dacă ai fi rugat(ă) să alegi un alt titlu pentru această carte și să creezi o copertă diferită, ce ai alege?

Desenează o copertă nouă!

În loc de final…

Acest articol încheie o serie de patru articole scrise de Bradi Bates în cadrul lunii Citim Acasă 2025, în care ne-a oferit o mulțime de idei valoroase pentru părinți, ajutându-i să exploreze împreună cu cei mici universul cărții „Vrăjitorița Jazzmina”. Îi mulțumim pentru inspirație și urăm tuturor părinților zile infinite de citit împreună!

Dacă dorești și tu să citești împreună cu cei mici cartea „Vrăjitorița Jazzmina” o poți comanda aici.

Prin achiziționarea acestei cărți, contribui direct la susținerea Școlilor cu scLipici, ajutându-ne să aducem 30.000 de cărți în mâinile copiilor care au nevoie să învețe să citească și să scrie.

Acest articol a fost scris în cadrul programului Școli cu scLipici prin care ne propunem să oferim tuturor copiilor resurse atractive, diverse și oportunități pentru a-și dezvolta competențele de literație.

Școli cu scLipici este susținut financiar de Pepco România.