loader image

Noutăți

6 martie 2025

Magia cititului cu voce tare: Vrăjitorița Jazzmina și călătoria prin lumi paralele

de Brandi Bates

Notă: Acest articol face parte din campania #CitimAcasă2025

Bine ați venit la #citimacasa 2025!

Și în lumea (sau, mai bine zis, lumile?) Vrăjitoriței Jazzmina și a motanului ei, Richcard! Intrați, faceți-vă comozi!

A citi cu voce tare copiilor este magie. E magie! Și cititul cu voce tare necesită timp, gândire și efort. E muncă! Așadar, chiar de la început, Vrăjitorița Jazzmina este un lider ideal pentru noi: cu o mână ținând o baghetă și cu cealaltă scurmând în pământ. Haideți să ne suflecăm mânecile, să ne adunăm ingredientele pentru poțiune și să ne apucăm de lucru ca să facem magie!

Dar înainte de a începe, vreau să-mi pun cărțile pe masă: aceasta este o carte care trebuie sărbătorită! Am știut că este o carte specială înainte chiar să o am în mâini. Copiii din România au nevoie de cărți scrise și ilustrate pentru ei de autori și ilustratori români. Vrăjitorița Jazzmina a fost creată pentru copii de unul dintre cei mai mari magicieni ai cuvintelor contemporani, Florin Bican. Limbajul este atât de bogat și autentic românesc, iar povestea este captivantă. Citiți rar și cu expresivitate, iar cartea va gâdila urechile copiilor, le va încânta imaginația, le va îmbogăți vocabularul și le va crește zestrea de expresii utile. Iar ilustrațiile sunt și ele autohtone. Artista talentată Andra Calligaro, aflată la început de drum în ilustrația de carte, ne-a oferit personaje și peisaje memorabile și originale, într-o paletă de culori fermecătoare, într-un mod care mă face să vreau să pun mâna pe creioane și să strig: „Vreau să desenez asta!”

Cărțile cu capitole sunt foarte potrivite pentru cititul cu voce tare, mai ales dacă au capitole scurte și, mai ales, dacă unele dintre ele te lasă cu nerăbdarea aceea de „ce se va întâmpla mai departe?”, care cere să fie satisfăcută: „Încă un capitol!” Fie că e târziu și părinții trebuie să spună „nu”, fie că mai e timp pentru încă unul, povestea va continua să îi atragă atât pe cititor, cât și pe ascultător, până la final. (Sugestie: am descoperit că ajută, atunci când citesc o carte cu capitole împreună cu copiii, să recitesc finalul ultimului capitol înainte de a începe unul nou. Astfel, ne reîntoarcem mai ușor în poveste.

Activități distractive inspirate din “Vrăjitorița Jazzmina”

Iată câteva idei de activități și întrebări pentru discuții pe marginea primelor trei capitole din Vrăjitorița Jazzmina, de Florin Bican și Andra Calligaro:

Introducerea în atmosferă

La orele de poveste din biblioteca pe care o organizez în Lupeni, HD, citim adesea un poem potrivit înainte de a începe povestea. Poate vreți să citiți acest poem despre magia cititului cu voce tare înainte de a începe Vrăjitorița Jazzmina.

Elementele de noutate

1. Cuvintele noi. Așa cum am menționat mai sus, copiii vor întâlni cuvinte și expresii noi datorită limbajului bogat folosit de Florin. Copiii pot detecta de la distanță „o lecție” și să înceapă să strâmbe din nas, așa că vă sugerez să faceți acest proces cât mai distractiv… ajutându-i să învețe fără să-și dea seama că învață. Îmi place să citesc povestea fără întreruperi, cu excepția momentelor în care un copil întreabă: „Ce înseamnă asta?”, iar apoi să revin asupra noilor cuvinte și să ne jucăm cu ele. Adesea, un copil își poate da seama de sensul unui cuvânt nou din contextul poveștii, din text și ilustrații. Puteți începe propriul dicționar ilustrat: un mic caiet în care copilul să deseneze cuvintele și expresiile noi, iar voi sau copilul să notați definițiile preferate.

2. Întrebări distractive:

  • Privind coperta, ce putem spune despre Vrăjitorița Jazzmina? (E ceva foarte simpatic la o vrăjitoare care are nevoie de ochelari, nu credeți?)
  • Cum este relația dintre Vrăjitorița Jazzmina și motanul ei, Richcard?
  • Dacă ar trebui să scrii o definiție de dicționar (inclusiv cu ilustrație) pentru un zimbor, cum ai face-o?
  • Cum seamănă sau diferă Vrăjitorița Jazzmina față de alte vrăjitoare din poveștile pe care le-ai întâlnit?

Explorăm lumi paralele

În Vrăjitorița Jazzmina, copiii pot fi introduși pentru prima dată în ideea de „dimensiuni paralele” sau „lumi paralele”, un element prezent în unele dintre cele mai iubite opere de literatură și divertisment care îi așteaptă pe măsură ce cresc. Acest concept poate fi fascinant, dar și puțin confuz sau chiar înfricoșător.

1. Cărți ilustrate. Urmăriți această carte fără cuvinte care prezintă și ea o pisică și fetița ei călătorind prin portaluri spre lumi paralele, realizată de ilustratorul premiat Christian Robinson*: https://www.youtube.com/watch?v=_T8xADOgMQM

2. Desenați. Oferiți copiilor o foaie albă și materiale de desen și rugați-i să își imagineze și să deseneze drumul nevăzut al lui Richcard, din momentul în care pleacă din camera Vrăjitoriței Jazzmina până când aterizează într-un luminiș de copaci fosforescenți.

Muzica și Vrăjitorița Jazzmina

1. Instrumente muzicale de suflat. Așa cum Richcard folosește un portal pentru a ajunge într-o altă lume, la fel fac și cărțile, oferindu-ne portaluri către alte lumi. De exemplu, în aceste prime trei capitole suntem invitați într-un univers al muzicii: instrumente muzicale și compoziție. Ce instrument poartă Vrăjitorița Jazzmina pe post de pălărie? (Puteți învăța despre instrumente de suflat din alamă.)

2. Instrumente muzicale cu corzi. Ce instrumente și dispozitive pentru redarea muzicii are Vrăjitorița Jazzmina în cameră? (Puteți învăța despre instrumente cu coarde și despre discuri de vinil și CD-uri. Da, există copii care poate nu au văzut niciodată aceste obiecte.)

Va continua…

Poveștile sunt porți către lumi magice, iar cititul cu voce tare este cheia care le deschide. “Vrăjitorița Jazzmina” este doar începutul unei călătorii fascinante prin lectură și creativitate.

Acest articol este primul dintr-o serie de idei și activități inspirate de carte. În articolele următoare, vom explora și mai multe moduri de a face lectura captivantă și interactivă.

Dacă dorești și tu să citești împreună cu cei mici cartea „Vrăjitorița Jazzmina” o poți comanda aici.

Prin achiziționarea acestei cărți, contribui direct la susținerea Școlilor cu scLipici, ajutându-ne să aducem 30.000 de cărți în mâinile copiilor care au nevoie să învețe să citească și să scrie.

Acest articol a fost scris în cadrul programului Școli cu scLipici prin care ne propunem să oferim tuturor copiilor resurse atractive, diverse și oportunități pentru a-și dezvolta competențele de literație.

Școli cu scLipici este susținut financiar de Pepco România.