loader image

Noutăți

13 martie 2025

Pierdut și găsit

de Brandi Bates

Notă: Acest articol face parte din campania #CitimAcasă2025

Vrăjitorița Jazzmina, capitolele 4, 5 și 6

Înainte de a începe să citești capitolul 4, amintește-ți unde se aflau personajele noastre, zimborul, motanul Richcard și Batik, atunci când le-am întâlnit ultima dată, în acest caz revenind la capitolul 2. Dacă întrebi un copil, probabil își va aminti ce s-a întâmplat ultima dată mai bine decât tine. 😊 Același lucru vei dori să-l faci și când vei da pagina pentru a citi capitolul 5, întorcându-te la capitolul 3 pentru a vedea unde am lăsat-o pe Vrăjitoarea Jazzmina.

În capitolele 4-6, petrecem cea mai mare parte a timpului în țara copacilor fosforescenți, în luminișul cu copaci fosforescenți. Aici, dialogul dintre zimbor, motanul Richcard și Batik, precum și aspectul și „relieful” locului, ne oferă multe idei pentru jocuri, discuții și explorări suplimentare.

1. Fluorescență

O țară a copacilor fosforescenți este ceva nou, ciudat și interesant de imaginat. Ai fost vreodată într-o astfel de țară? Eu nu am fost.

Cred că există ceva înnăscut în sufletul uman care răspunde la lumină în întuneric: o planetă strălucitoare într-o întindere întunecată de cer sau o lună plină (pe care o poți vedea mâine noapte, dacă e clar), zborul unui licurici târziu într-o noapte de vară, fosforescența (numită și bioluminiscență marină) care vine pe mare, val după val (am văzut-o înainte. wow!), o lumânare găsită și aprinsă după ce curentul a picat într-o noapte furtunoasă. În funcție de vârsta copiilor, mai jos găsești câteva idei pentru a explora suplimentar această „țară a copacilor fosforescenți” în care se află cei 3 prieteni ai noștri.

a. Încearcă să creezi „țara copacilor fosforescenți” folosind markere neon sau hârtie. Mai jos (foto) este încercarea mea folosind două foi de hârtie, una închisă la culoare și una neon, tăind forme în foaia închisă și punând-o deasupra foii neon, pe care am tăiat-o doar pentru a face portaluri. Sunt sigur că copiii pot face mult mai bine.
b. Ce este „fluorescența”? Cercetează cu copiii! (Multe definiții interesante aici: https://dexonline.ro/definitie/fluorescen%C8%9B%C4%83/definitii)
c. Un experiment simplu și amuzant cu culori fluorescente! (Poți să sari peste cele două întreruperi ale experimentului științific urmărind de la început până la 2:20, de la 6:00 la 6:49 și de la 9:28 până la final.) https://www.youtube.com/watch?v=e2cGv9NrfyE

2. Ce înseamnă să fii pierdut

În capitolele 4-6, autorul Florin Bican aduce câteva afirmații și idei intrigante despre a fi pierdut, despre a-ți găsi drumul și despre a găsi sau a ajunge undeva. Aceste idei pot fi interesante pentru discuție, de la cel mai mic copil până la cei mai în vârstă, întrucât călătoria noastră de la pierdut la găsit tinde să fie continuă pe parcursul vieții noastre.

Mai mult, într-o eră în care mulți oameni permit tehnologiei și gadgeturilor să le navigheze, introducerea copiilor în citirea și realizarea hărților poate fi incitantă și importantă. (În ciuda protestelor familiei mele, încă îmi place să folosesc o hartă de hârtie pentru a găsi drumul prin oraș și cer ca Waze să fie oprit. Cred că este benefic pentru creierele noastre!)

Discutați:

  • Ce sau cine este pierdut în povestea noastră?

  • Citește cu voce tare câteva dintre aceste propoziții, scoase din contextul poveștii, și discută-le… Ești de acord și de ce? Nu ești de acord și de ce?

    • „Am auzit că pe Terra găsești și ce n-ai pierdut.” (motanul, Cap. 4)
    • „Dacă vrei să ajungi într-un loc, trebuie mai întâi să pleci din locul în care te afli.” (motanul, Cap. 6)
    • „De plecat, putem pleca din lumea asta, chiar dacă nu știm unde ajungem. Iar de ajuns, tot ajungem noi undeva.” (zimborul, Cap. 6)
  • Poate ceva sau cineva să fie pierdut fără a fi fost mai întâi găsit? (Îmi place acest vers din cântecul „Fire Thief” de la Hem: „Și nu suntem pierduți. Acolo unde nu trăim.”)

  • De ce motanului și zimborului par să-i fie milă lui Batik că este de pe Terra? (Ultima frază, Capitolul 6.)

3. Navigarea cu copiii: pierdut și găsit

a) Invită copiii să completeze o hartă simplă care începe cu 3 puncte: 1) Am fost aici, 2) Sunt aici, 3) Voi fi aici.

 

b) Tipărește cele 7 foi pentru „Eu pe hartă” și lasă copiii să se deseneze și să se localizeze pe hartă, plecând de la casa lor până la locul în care trăiesc pe planetă. Așa va arăta proiectul final:

c) Fă baghete. Ia câteva batiste. (Le poți găsi în magazinele second-hand… spală-le bine, vor fi ca noi sau chiar mai bune.) Joacă un joc de „v-ați ascunselea” cu baghete și batiste. Dacă vrei să te complici, poți crea o vânătoare de comori, cu hartă inclusă, pentru a juca „pierdut și găsit” cu baghete și batiste.

d) Explorează o hartă a orașului, satului sau localității voastre, pornind de la locul în care vă aflați și căutând locuri în care mergeți.

3. Dicționar magic

Dacă ai început un mic dicționar, ce cuvinte sau expresii noi poți adăuga? De ce spune zimborul „batistuțaaaaaa” în capitolul 2? Nu găsesc acest cuvânt în dicționar.

Va continua…

Poveștile sunt porți către lumi magice, iar cititul cu voce tare este cheia care le deschide. “Vrăjitorița Jazzmina” este doar începutul unei călătorii fascinante prin lectură și creativitate.

Acest articol este al doilea dintr-o serie de idei și activități inspirate de carte. În articolele următoare, vom explora și mai multe moduri de a face lectura captivantă și interactivă.

Dacă dorești și tu să citești împreună cu cei mici cartea „Vrăjitorița Jazzmina” o poți comanda aici.

Prin achiziționarea acestei cărți, contribui direct la susținerea Școlilor cu scLipici, ajutându-ne să aducem 30.000 de cărți în mâinile copiilor care au nevoie să învețe să citească și să scrie.

Acest articol a fost scris în cadrul programului Școli cu scLipici prin care ne propunem să oferim tuturor copiilor resurse atractive, diverse și oportunități pentru a-și dezvolta competențele de literație.

Școli cu scLipici este susținut financiar de Pepco România.