Noutăți
9 ianuarie 2025
Strategii de comprehensiune a textului
Notă: Acest articol reprezintă o versiune actualizată a unui material publicat inițial în 2023. Sursa de inspirație este Target de problem.

Cheia citirii eficiente
„Cititul este pentru minte ceea ce este exercițiul pentru corp”. Dar, pentru ca cititul să fie eficient, este nevoie de mai mult decât simpla parcurgere a cuvintelor. Comprehensiunea – capacitatea de a înțelege ceea ce citim – reprezintă esența procesului de citire. Fără ea, cititul devine doar o activitate mecanică, lipsită de scop.
Cititorii buni citesc cu un scop clar și sunt implicaţi activ în procesul citirii și procesării celor citite. Ce înseamnă asta?
- Cititorii buni urmăresc un scop. Pot citi instrucțiuni pentru a afla cum să folosească un aparat, pot citi părți relevante dintr-un ghid turistic pentru a se informa despre parcuri naționale, un manual pentru a se pregăti pentru un curs, o revistă pentru divertisment sau un roman pentru a gusta frumusețea literaturii.
- Cititorii buni sunt implicaţi activ. Ei se gândesc la cele citite în timp ce citesc. Pentru a înțelege ceea ce citesc, cititori buni intră într-un proces cognitiv complicat. Folosind experiențele și cunoștințele lor despre lume, totalitatea cuvintelor, noțiunilor pe care le cunosc, cunoştinţele despre structura limbajului și strategii de citire, cititorii buni construiesc activ sensul textului și știu cum să extragă din el ceea ce caută. De asemenea, ei știu când au probleme cu înţelegerea, ce creează problemele și cum să le rezolve pentru a-și atinge scopul urmărit.
Studiile efectuate pe parcursul ultimelor decenii, multe dintre ele în țările anglofone, au arătat că instruirea specifică pentru dezvoltarea comprehensiunii ajută elevii să înțeleagă ceea ce citesc, să rețină și să comunice despre cele citite.
Probleme comune legate de comprehensiune

Soluții practice pentru dezvoltarea comprehensiunii
- Organizează povestea sub forma unei hărți.
- Citește câte o secvenţă scurtă și asigură-te că știi ce s-a întâmplat înainte de a continua să citești.
- Întreabă-te: „Are sens asta?”, iar dacă nu, recitește pasajul pe care nu l-ai înțeles. Notează pasajul pentru care dorești să primești ajutor din partea unui adult.
- În timp ce citești, încearcă să-ți construiești imagini mentale care reflectă povestirea sau desenează ce vezi cu ochii minții.
- Vorbiți cu copilul despre ceea ce citește, puneți întrebări deschise și încurajați conversația.
- Împărțiți-vă lectura pe roluri – de exemplu, unul citește dialogurile, iar celălalt narațiunea.
- Întrebați copilul dacă evenimentele sau personajele îi amintesc de situații trăite sau de persoane cunoscute.
- Dacă copilul întâlnește un cuvânt necunoscut, căutați împreună definiția și folosiți-l în alte contexte. Ajutați-l să deducă sensul (de exemplu „încercare” a înghițit cuvântul „cerc”, ce ne spune asta?)
- Creați un spațiu liniștit și confortabil pentru lectură, fără distrageri.
- Dacă copilul nu înțelege un pasaj, ajutați-l să îl recitească și să încerce să îl analizeze cu atenție.
Prin aplicarea Instrumentului Informal de Citire (secțiunea Comprehensiune), puteți evalua în ce măsură elevii înțeleg cele citite și la ce nivel de instruire se situează. Apoi, pe baza evaluării puteți lua o serie de măsuri care țintesc această problemă.
- Folosiți resursele și activitățile dezvoltate pentru a răspunde acestei dificultăți: Activitate dirijată de lectură, Activitate dirijată de ascultare și gândire, Cititul cu voce tare, Repovestire după imagini, Roata întrebărilor.
- Învățați-i pe elevi structurile diferitelor tipuri de texte (text narativ, informativ).
- Utilizaţi organizatori grafici pentru a ajuta elevii să fragmenteze informaţia și să urmărească ceea ce citesc.
- Învățați-i cum să ia notiţe, precum și strategii de rezumare.
- Demonstrați-le, prin gândire cu voce tare, cum să vizualizeze cele citite.
- Încurajați-i să anticipeze ce va urma în text.
- Învățați-i să pătrundă în mintea personajelor, a naratorului și să se întrebe „de ce?” și „cum?” (De ce face personajul acest lucru? Cum se simte oare acest personaj acum? etc.)
- Folosiți strategii de comprehensiune cât mai diverse, atrăgând atenția elevilor asupra acestora, demonstrând, prin gândire cu voce tare, procesul de comprehensiune parcurs.
La secțiunea resurse educaționale, fiecare pachet de literație pentru clasele pregătitoare, I și a II-a conține fișe care vizează specific dezvoltarea comprehensiunii care țintesc această dificultate.
Exemple de fișe de lucru care țintesc această problemă
Acest articol a fost scris în cadrul programului Școli cu scLipici prin care ne propunem să oferim tuturor copiilor resurse atractive, diverse și oportunități pentru a-și dezvolta competențele de literație.
Școli cu scLipici este susținut financiar de Pepco România.

